Kathmandu

Dan 168        8625 km

Malekhu – Kathmandu     75 km (4,5 h)

Zbudim ob 7. Zunaj oblacno oz megleno. Klasicni zajtrk, omleta iz dveh jajc in dva toasta. Se spravim na cesto. Danes mi ni bilo prizaneseno. Kot, da celi Nepal ne ve, da je zadnji dan. Izredno gost promet, ker se blizam Kathmanduju. Vecina tovornjaki in busi. Ena najnevarnejsih cest do zdaj.

Po 20 km se zacne 1000 m vzpona. Zadnji. Po glavi mi gredo spomini na prejsnje prelaze. Prvi na Krajnsek in slovo. Solo Armenskih gor. Iran do Kaspijskega morja z Enniotom in Brechtom. Pamirske visave z Andonijem. Lejpi spomini. Veselje in nostalgija v meni.

Tik pod vrhom vzpona srecam Spanca, ki kolesari v drugi smeri. Gre na Annapurno trekat. Se zamenima. Vmes pade en tovornjak pod cesto. Vidim kasneje ko se vzpenjam in ga ze majo na nekih vitlah. Ne slikam. Se ne spodobi. Prej ze en pod cesto. A tisti dlje casa.

Na vrhu prelaza, 15 km pred KTM, se zacnejo kazati prvi obrisi prestolnice. Popravljajo cesto in je vse v prahu. Promet se bolj gost. V mali baraki narocim milktea in gledam v pozidano dolino. Si vzamem cas.

Kathmandu ali ljubis ali sovrazis. Za oboje je dovolj razlogov. Izredno zamazano in nerazvito. Prah in blato na ulicah. Skuterji vsepovsod. Ljudje prijazni. Posebej ob svitanju imajo ozke in starodavne ulice poseben car. Ko se zadeva prebuja ob zvokih molitev in verskih obredov. Meni je vsec. Sploh danes. Se smejim na spustu in pozdravljam vse, ki ponesreci naletijo na moj pogled.

Ko zacnem iskati hotel v t.i. “freak street” (se iz casa pravih hipijev) naletim na cloveka, ki mi je pred dvema letoma prodal celotno turo po Nepalu. Isto kot takrat, me sredi guzve vprasa, ce iscem hotel. Hehe. Se me ne spomni. Veliko gostov. Jaz mu razlozim celo zgodbo in povprasam po zdravju sina. Mi pomaga do hotela in grem jutri na debato v pisarno.

Znosim pecikl in torbe v sobo. Razpakiram, slecem zasvicano majco in vlezem na postlo…


 

Ob Trisuli reki
Dal Bat
Cestne pošasti
Običajen prizor
Eni peš
Na prelazu pred KTM
Zadnji odmor za mlečni čaj
Človek na bencinski vztrajno pometa
Kathmandu
Mesto praha
Klavnica
Posledice potresa 2015
Durbar trg
Posledice portesa
Menih in golobi
Rikša
Sveta žival
Po dobrih 5 mesecih
Tempelj opic
Swayambunath

zdenka

8 years nazaj

bravo ti, jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
znala sam da češ uspijeti, he he
kak je to dobar osjećaj
hvala Njemu
sretna sam zbog tebe
lp
zdenka i leon

Mihi

8 years nazaj

Dragi Tomaž, čestitke ob prihodu na cilj ? Hvala za vse zapise in fotke na blogu. Mihica in Matic

Radomir, Novi Sad

8 years nazaj

Cestitam druze. Presretan sam sto si uspeo 🙂

O Restartu

Vizija Restarta je vrhunska podpora pri organizaciji nevsakdanjih potovanj in razširjanje vrednosti novih izkustev na kvaliteto življenja posameznika. Sledimo naslednjim vrednotam; prilagodljivost, poštenost, odprtost, asertivnost, humor in izkušenost.

Naslednje odprave

Treking Annapurna

14 - 16 dni

Preveri več 
Treking Everest (Gokyo Ri)

16 - 18 dni

Preveri več 

Kontaktirajte me

Telefonska številka

041 208 605

Elektronski naslov

tomazgajserster@gmail.com

2019 Tomaž Gajser © Vse pravice pridržane

Naslednji zapis
Po 168 dneh in 8625 prevozenih kilometrih je zunanji namen…