Pamir Dan 20

Dan 117      6470 km

Karakul – Uy Baloq pass (4223 m) – Kizil art pass (4336 m) – Just over Kizil art pass

55 km (5 h)

Pamir se je te odlocil pokazati zobe na zadnjih visjih prelazih. Obicajno si na preizkusnji tik pred koncem izzivov. Zacelo se je ze snoci s snezno nevihto. Zjutraj ko se zbudima vse belo. Plan je priti cez oba zadnja 4k prelaza v enem dnevu. Vmes nimas kje spati. Grema zgodaj tudi zaradi vlke moznosti popoldanskega vetra v prsa. Ob 7 ze na prciklu. Sonce gor a termometer kaze -7. Zebe ko pes.

Mene posebej v noge. Suhe mi prepiha pa se delas nic ne s prsti. Si zvezem dve vreci za smeti gor. Pol malo boljse. Vseeno moram celi dan premikati prste na nogah, da mi ne zmrznejo. Ostalo ok.

Prvi vzpon v soncu in cudovirih zmrznjenih razgledih. Na spustu in drugem vzponu se zacne norija. Vreme naenkrat obrne. Mocan veter v prsa, da se bolj zebe. Nato zacne se sneziti. Male trde snezinke, ki jih veter nosi vodoravno v glavo. Neugodno. Do meje se 8 km. Razmere res slabe. Andoni ful sibek. Komaj govori. Ga spodbujam in po kaki uri vzpona v snezni noriji na koncu pririvava pecikle po mejne postojanke. Energy levels deplited.

Na sreco so tam delavci glih na toplem na malci. Topel sprejem s cajem in kaso. Vrhunsko. Se ogrejema. Jaz bi sel dalje. Andoni ne. Do prelaza se slab km in pol spust. Res pa je, da je naneslo kar nekaj snega in se je tezko pelati. Po dveh urah se neurje poleze in posije sonce.

Vema, da je na drugi strani prelaza moznost prespati pri domacinih in grema na pot. Ko pridema na vrh vrhunski razgled na Lenin peack. Spust tezaven zaradi snega na cesti. Andoni 1x pade. Homestay basic. Pridejo se 4 rusi in Jasua iz Anglije. Nas spi 11 v eni sobi s pecko.

Taugh day z res nizkimi tempereturami. Zdaj razumem, da ljudi lahko vzame v gorah ce se vreme na hitro spremeni.


Bujenje v sneg in minus 7
Pa greva
Impro zaščita proti mrazu ne pomaga
Pogovor
ajajaj
Se prebijava
Nevihta
Avtoportret v nevihti
Rešitev na meji s Kirgizijo
Zasneženi Scotty
Prelaz
Jeee
Spust do koče kjer prespiva

O Restartu

Vizija Restarta je vrhunska podpora pri organizaciji nevsakdanjih potovanj in razširjanje vrednosti novih izkustev na kvaliteto življenja posameznika. Sledimo naslednjim vrednotam; prilagodljivost, poštenost, odprtost, asertivnost, humor in izkušenost.

Naslednje odprave

Treking Annapurna

14 - 16 dni

Preveri več 
Treking Everest (Gokyo Ri)

16 - 18 dni

Preveri več 

Kontaktirajte me

Telefonska številka

041 208 605

Elektronski naslov

tomazgajserster@gmail.com

2019 Tomaž Gajser © Vse pravice pridržane

Naslednji zapis
Dan 118        6510 km Just over Kizil…