Nepal

Dan 148     7800 km

Sitarganj – Bhimdatta   50 km (3 h)

NEPAL – Biser osemtisocakov stisnjem med najvecji, preposeljeni in onesnazeni azijski velesili. Ljudje so ponosni in bojeviti. Zgodovinsko sta njihovo zemljo vedno znova hoteli ali Kitajska ali Indija. Vedno neuspesno. Narava je kombinacija subtropskega juga s cisto pravo dzunglo, sloni in tigri, ter svetih gor Himalaje na severu. Tam pocivajo mnogi prehitro preminuli rojaki, ki so slisali klic najvisjih vrhov sveta. Prehod med regijama je nenormalno strm. Na trekingu okrog Pokare lahko premagas vec kot 1000 visinskih metrov na nekaj km razdalje. Glavni vir prihodkov je turizem. Industrije enostavno ni. Prav tako ni ustrezne infrastrukture. Valuta je nepalski rupi. Za en dolar jih dobis 106. Za ta denar lahko 2x narocis v restavraciji in se ostane za en sprite. Cheep hotel se da dobiti za 3 dolarje. Razmere primerne ceni. Glavno mesto in moj cilj tokratnega izziva je Kathmandu ali KTM na 1400 visinskih metrih.

///

Snoci ni slo zaspati. Komaj ob dveh. Naval pozitivne energije. Prevec zgleda, ker se danes zbudim utrujen. Po slabem zajtrku v hotelu se spravim na cesto. 30 km do meje luknja na luknjo. Sploh v vaseh. Veni malo boljse. Mi jemlje veliko energije.

Na kosilo se vstavim v presenetljivo cisti restavraciji par km pred mejo. Lastnik skuliran. Oba sina v USA. Hrana vrhunska. Best in India. Mu dam vedeti in kar zari od ponosa.

Cesta do meje ni vredna tega naziva. Brez gps-a si ne bi mislil, da lahko ta kolovoz povezuje dve drzavi. Narava lepa s pravo dzunglo in opicami povsod. Indijci dajo stempl brez problema. Preko jeza in reke na drugo stran do Nepalcev. Ista zgodba. No problemo. Vse skupaj skulirano in prijazno. Za tujce imajo posebna okenca. Drugace bi cakal, ker je ogromno lokalnega prometa. Konjskih vpreg in motorjev. Nekaj avtov.

Veselje ob vstopu. Se spravim do prvega mesta nekaj km stran. Najdem poceni hotel in pocivam. Kar zjeban po neprespani noci, vrocini in slabi cesti.

Zvecer tehnikalije prehoda v novo drzavo (dnar in SIM) in dupla vecerja Chowmin-a. Male porcije so meli. 🙂


 

Obala jezera
Cesta
Overload
Mix lasi
Če ni hiapa se mečejo cigli
Na drugi strani mejni prehod
Na meji
Visa za 90 dni
Kmetija

O Restartu

Vizija Restarta je vrhunska podpora pri organizaciji nevsakdanjih potovanj in razširjanje vrednosti novih izkustev na kvaliteto življenja posameznika. Sledimo naslednjim vrednotam; prilagodljivost, poštenost, odprtost, asertivnost, humor in izkušenost.

Naslednje odprave

Treking Annapurna

14 - 16 dni

Preveri več 
Treking Everest (Gokyo Ri)

16 - 18 dni

Preveri več 

Kontaktirajte me

Telefonska številka

041 208 605

Elektronski naslov

tomazgajserster@gmail.com

2019 Tomaž Gajser © Vse pravice pridržane

Naslednji zapis
Dan 149     7920 km Bhimdatta - Chisapani    120 km…